Defosların Mukayesesi
24 Mart 2009
Bir süredir, briçciler, Romen Defos’a, defans kitabı olan 3.üncü kitapta yer vermemiş olmamın bir eksiklik olduğunu, sonraki baskılarda eklememin iyi olacağını söylemekte ve bu eksikliği kapatmak için örnekleriyle anlatan bir yazı yazmamı istemektedirler. Ben bu isteği, kısacık bir paragraf yazarak bugüne kadar cevaplamıştım. Bu konuda hala istekler alıyor olmam nedeniyle bu yazıyı yazma gereği duydum.
Neden Romen Defos Oynamamalıyız?
Defansta kullandığımız sistemler şu bölümlerden oluşur:
- Ataklar ve dönüşler,
- attitude sinyaller,
- Defoslar,
- Diğer sinyaller.
Bu yazıda, sadece defoslarla sınırlı kalmak üzere, hangi defos sinyalinin daha etkili olduğunu, diğerleri ile mukayese ederek açıklamaya çalışacağım.
Bir renge uymadığımızda ve kozlamayacağımız zaman, löveye başka bir renkten kart oynamaya defos diyoruz. Yani bir kart kaçıyoruz; defos yapıyoruz.
Defans oyuncuları ilk defoslarını yaparken, ortaklarına sinyal veriyorlar. Bu sinyal genellikle oynanmasını istediğimiz, tercih ettiğimiz, bir rengi belirtmek şeklinde, ya da bir rengin oynanmasını istememek de olabiliyor.
Defansı şöyle zihninizde bir canlandıracak olursanız; atak rengine beğendim beğenmedim şeklinde yaklaşımımızı belli ediyoruz, diğer renklerin oynanışı sırasında dağılımımızı belli etmek için sayı veriyoruz, çeşitli sinyallerle defansta bilgi alışverişine devam ediyoruz ve defos yaparak tercih ettiğimiz rengi belirtiyoruz.
Defoslar için kullanılan en popüler sinyaller:
- Standart (direkt) defos,
Bu yöntemde, büyük defos ederek defos ettiğimiz rengi istediğimizi, küçük defos ederek ise o rengi istemediğimizi belli ediyoruz. - Up-Down-Count-attitude (UDCA),
Standart defosların tersi gibidir: Büyük attığımız rengi istemiyoruz, küçük attığımız rengi istiyoruz. - Lavinthal (Preferansiyel),
Büyük atarak kalan renklerin büyüğünü, küçük atarak kalan renklerin küçüğünü istiyoruz. - Roman Defos (odd/even),
Hem direkt hem de preferansiyel defosların birlikte uygulanmasıdır. Tek sayıda bir kart oynadığımızda o rengi direkt istiyoruz. Çift sayılar ise preferansiyel oluyor: Büyük çift kalan renklerin büyüğünü, küçük çift ise kalan renklerin küçüğünü istiyor.
Lavinthal ve Romen defos, bir istek üzerine kurulu sinyal sistemleridir. “İstemiyorum” diyebilmeniz mümkün değildir. Bir rengi seçip “bunu istiyorum” demek zorundasınız. Peki, ya hiçbir rengi isteyen bir eliniz yoksa?
Preferansiyel sinyallerde bunun bir çözümü yoktur. Aslında esas problem bu da değildir. Hiçbir rengi istemeyen bir eliniz olduğunda, yere göre isteme ihtimaliniz olmayan bir rengi istersiniz. Tabi eğer yerde böyle bir renk varsa.
Ama defansta çoğu zaman, bir rengi istemekten çok daha acil olan, dönmesini hemen engellemeniz gereken renkten, ortağınızı haberdar etmenizdir. Elinizde 752 olan bir rengin, ortağınız tarafından dönülmesini engellemek, ilk göreviniz olmalıdır. Bunu ancak bu rengi istemediğinizi bildirerek yapabilirsiniz. Dolayısıyla, Romen Defos gibi istemeye dayalı bir sinyal sistemi ile bunu yapamazsınız.
Lavinthal ve Romen Defos sinyallerin özelliği, bir rengi istemek için o renkten bir defos yapmanızın gerekmemesidir.
Örnek olarak, kör oynanan lövede körünüzün olmadığını ve trefl istediğinizi farz edelim. Şu defoslardan birini yaparak trefl istediğinizi bildirebilirsiniz:
- 3, 5, 7, 9 gibi tek sayıda bir trefl defos ederek,
- 2, 4, 6 gibi çift sayıda küçük bir karo defos ederek,
- 2, 4, 6 gibi çift sayıda küçük bir pik defos ederek,
Acaba bu özellik, mecburen bir istekte bulunma gerekliliğine değer mi?
Gerçi Romen Defos oynayanlar, tek sayı ile rengin kendisinden yapılan defosla şiddetli, preferansiyelle ise normal bir istek belirttiklerini söyleyerek, oynadıkları sinyal sistemini savunsalar da, bu doğru değildir. Bu şekilde yukarıda belirtilen özelliğin farkında olmadıklarını söylemiş olurlar. Öbür taraftan, KQ82 gibi bir rengi şiddetle istediklerinde ne yapacaklar? Tabi ki; sistemlerinin avantajını kullanarak preferansiyel olarak isteyecekler. Buradan da anlaşılacağı gibi öyle şiddetli, şiddetsiz isteme durumu, ancak gerekli bütün kartların her renkte ve her zaman hazır olduğu varsayıldığında doğru bir teoridir. Gerçek yaşamda böyle olmadığından, bu düşünce hiç kullanılmaz. Romen Defosçu tek sayıda marka bulamadığında, atar preferansiyel kartını, ister rengini.
Standart veya UDCA defos sinyalinin üstünlüğü, “istemiyorum” diyebilmekten geçer. İki bilgi verebilmek çok önemlidir: İstiyorum, istemiyorum.
Bir rengi istemiyorum dediniz mi ortağınız bu rengi artık oynamayacaktır. Diğer rengi isteyip istemediğiniz ise belli değildir. Eğer ortağınızın mutlaka aktif bir hamle yapması gerekiyorsa, diğer rengi oynamayı tercih edecektir. Çünkü artık ortağınız istemiyorum dediğiniz renkte sizde bir şey ummanın hayal olduğunu bilir. “Belki diğer renkte bir yardım vardır”, düşüncesiyle hareket eder. Yok, eğer aktif hamle şart değilse… Uzatmaya gerek yok. Siz istemediğiniz rengi bildirin, ortağınız ne yapacağını bilir.
Direkt defos oynamanız halinde, bir rengi istemediğiniz halde, istemek zorunda kalmazsınız.
Bazen de şu soru sorulur, “Peki, bir rengi istemek için, o renkten büyük bir kart atmak zarar vermiyor mu?” Hayır ve hiçbir zaman zarar vermiyor. Yıllardır direkt defos oynuyorum, ne sinyalde anlaşamadığım oluyor, ne de bir rengi istemek için büyük bir kart atıp, daha sonra da o kartın peşine düşmem gerekiyor. Ayrıca istemek için büyük kartınızı harcamak istemiyorsanız, bir diğer direkt defos yöntemi olan UDCA oynayabilirsiniz, ama asla preferansiyel değil.
NOT: UDCA, attitude ve sayı sinyali olarak bir çok ortaklık tarafından tercih edilmektedir. UDCA'yı tercih etmiş olmalarına rağmen bu oyuncular, defosta UDCA yönteminin yerine, "büyük-atılan rengi ister", direkt defos yöntemini uygulamaktadırlar. Defosta renk tercih sinyalini de UDCA olarak veren, Rodwell-Meckstroth gibi çok az ortaklık vardır.
Özetleyecek olursak:
- Standart ve UDCA gibi direkt defos sinyal sistemleri, hem isteme, hem de istememe bilgisi verebilirler.
- Romen Defos, preferansiyel defos sinyal sistemidir ve bir rengi istemeye dayanır. Hiçbir rengi istemediğiniz durumda Romen Defos oynamıyor olmayı istersiniz.
- Bir rengi istemediğinizi bildirmek, çoğu zaman daha önemlidir.
- Bir rengi istemediğinizi bildirdiğinizde, ortağınız atak bir hamle yapmak zorundaysa, diğer rengi oynayacaktır.
- Standart ve UDCA defos, şampiyonların tercihidir. Odd/Even Defos oynayan iyi bir ortaklık pek göremezsiniz.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 24/5/2009 11:39:51
Yorum: Biz Lavintal defos kullanıyoruz ve ilk mesaj: attığımız rengi istemiyoruz, diğer kısmı sizin dediğiniz gibi.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 6/10/2009 20:24:47
Yorum: hiç aklıma gelmemişti. çok güzel bilhassa defansı bilenler için
Okuyucu Yorumu
Zaman: 15/10/2009 23:25:33
Yorum: Çok doğru.Pratikte böyle oluyor zaten.Çoğu zaman istememenin daha önemli oluyor.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 10/11/2009 17:03:48
Yorum: butun defoslarda zafiyet ve avantaj vardir bunu oynamamali demek bence dogru bir yaklasim degil,saygilar
Ethem'in Yoruma Cevabı: Bütün defoslarda bir zafiyet ve avantajın olduğu doğru. Ancak, daha çok problemi olan bir defos sistemini oynamak akılcı değil. Bu yazıda preferansiyel sistemlerin daha çok problemi olduğunu ve oynamanın akılcı olmadığını vurgulamayı amaçladım.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 14/1/2010 11:03:57
Yorum: Bu yaklaşımınızı bundan sonraki oyunlarımda gözlemleyeceğim ve partnerimle konuşup uygulamaya çalışacağım.Saygılar.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 1/2/2010 21:49:01
Yorum: Romen defosta "şu rengi istiyorum" derken aynı zamanda hangi rengin istenmediği de anlaşılmış oluyor. Aynı durum standart ve udca da da söz konusudur aslında. defos anlatılırken carding ile karıştırılmış galiba...
Ethem'in Yoruma Cevabı: Bu yazıda anlatılmak isteneni anlamamış bir okur yorumu. Anlatılmak istenen basitçe şudur: Romen defos oynarken mutlaka bir istekte bulunmak zorundasınız. Şu rengi istiyorum demek zorundasınız. Elbette bundan sizin istemediğiniz renk anlaşılır. Ancak siz bir rengi istediğinizi de söylediniz. Standart ve UDCA da böyle bir zorunluluğunuz yok. Bir rengi istemiyorum dediğinizde, diğer rengi istiyor olmanız gerekmez. Hiç bir rengi istemediğinizde bunu romen defos oynayarak yapamazsınız. Standart ve UDCA'da ise yapabilirsiniz.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 15/5/2010 13:37:26
Yorum: Son paragrafa katılmıyor. O rengi istemek için büyük vermek çoğu zaman zarar veriyor ve o kağıdı veremiyorsun böylece apel veremiyorsun standart da. Ancak UDCA bunu çözüyor.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 19/6/2010 15:02:00
Yorum: bütün italyan milli takımı o/e defos oynuyor.Yeteri kadar irdelenmeden, bu yazının yazıldığını düşünüyorum.
Ethem'in Yoruma Cevabı: Elbetteki hiç bir İtalyan Milli Takımı çifti o/e defos oynamıyor. Öncelikle Fantoni-Nunes ve Duboin-Sementa ilk defosu UDCA sonraki defosu suit-preference oynuyor. Kalıyor geriye Versace-Lauria. Versace-Lauria tek attıkları rengi istiyor, çift attıkları rengi ise istemiyorlar. Tek-çift ile bilgi veriyorlar ama tabiki klasik o/e defos oynamıyorlar. Standart defosta büyük-küçük atarak yapılanın aynısını, tek-çift atarak yapıyorlar. Yazıda belirttiğim gibi klasik o/e defosta "istemiyorum" bilgisi yoktur. Oysa İtalyanlar küçük atarak istemiyorum demek yerine çift atarak istemiyorum derler. Sonuç: Hiç bir iyi oyuncu o/e defos oynamaya yanaşmaz. Italyan Milli Takımının hiç bir çifti o/e defos oynamaz.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 10/8/2010 19:46:15
Yorum: her yerde bulunamayacak bir bilgi. tbrikler
Okuyucu Yorumu
Zaman: 23/9/2010 18:40:54
Yorum: kurallar güzel anlatılmış ama örneklerle daha anlaşılır olabilirdi.tşkler...
Okuyucu Yorumu
Zaman: 25/9/2010 20:06:20
Yorum: özellikle 1 nt v dbl lı oynanan oyunlarda gelmesi istenen renk için o renkten apel vermekoyunu çıkarıyor.1 nt lerde çözüm nedir.
Ethem'in Yoruma Cevabı: Eğer istediğiniz renkten kart atmak löve olarak zarar veriyorsa, istemediğiniz renkten defos yaparak rengi dönüş dışı bırakırsınız. Ortağınız sizin istediğiniz rengi bulacak ve dönecektir.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 28/2/2011 15:14:10
Yorum: ethem in once defans ve atak kitaplarını okumanızı oneririrm cok sayıda ornek var..ve burdaki özetin cok iyi anlaşılmasını sağlıyor
Okuyucu Yorumu
Zaman: 08/11/2011 02:54:28
Yorum: iyi bit düsüncede istememek briçde 4 renk var birini rakip oynadı sizde yok siz istemediginz renki attinızz geriye 2 renk var ortaginizhangi rengin sizde daha iyi olacagini nerden bbilsin?
Ethem'in Yoruma Cevabı: Bu sorduğunuz detaylı bir defans konusu. Detayıyla anlatamayacağım. Ancak yine de birkaç cümle ile bahsedeyim. 3 renk içinde direkt tercihimiz olacak kadar iyi bir renk varsa, büyük (veya küçük-udca) atarak bu rengi istediğimizi belirtiriz. Eğer direkt tercih yapamayacağımız 2 renk varsa, ortak kendi eline göre dönsün diye, 3 renkten istemediğimizi bildiririz. Ortak da, kalan iki renkten istediğini kendi eline göre döner. Bir taraftan şunu da unutmamalıyız! "bariz dönüş rengi'nde (obvious shift) onörümüz yokken onun dönülmesini engellemek görevimizdir. Kolay değil mi? Bence kolay. Preferansiyel yöntemlere göre daha özgür ve üstün değil mi? Orası tartışmasız. Zaten benim düşünceme gerek yok.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 11/11/2011 03:20:26
Yorum: harika tskler
Okuyucu Yorumu
Zaman: 16/11/2011 15:25:38
Yorum: romen defos otuncuya bariz bilgi vernez...çünkü defosta alert yoktur...... romen defos dikkat çekici değil opp sa bilgi vermeyi saklar...standart barizdir..udca da lavinthal opp bilgi vermez... eniyisi rommen.lavinthal-udca-satandart
Ethem'in Yoruma Cevabı: Okuyucumuz başka bir şeyle karıştırdı herhalde. Sitemizi ziyaret eden diğer okuyucularımızdan bu yorumun "defosta alert yoktur", "opp sa bilgi vermeyi saklar" kısımlarını dikkate almamasını rica ediyoruz.
Yarışma brici oynarken herhangi bir ortaklık anlaşmanızı gizleyemezsiniz. Her ortaklık anlaşmanızı rakiplere sorulduğunda açıklamak zorundasınız. Siz bir defos yaptığınızda, deklaran ne anlama geldiğini sorduğunda-ki gerektiği anda sorarlar-"Romen Defos" demeniz yetmezse (Romen Defos'un ne olduğunu bilmiyor olabilirler), o kartı atmanızın ortaklık anlaşmanız olarak ne anlama geldiğini (hangi rengi ister, hangi rengi istemez) açıklamanız gerekir.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 05/12/2011 07:38:39
Yorum: defosta apellerin açık ara en iyisi "ROMEN DEFOS"tur.
Ethem'in Yoruma Cevabı: Okuyucumuz keşke nedenlerini de açıklasaydı. O zaman objektif bir görüş olabilirdi.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 29/12/2011 00:04:55
Yorum: büyük oranda yazılanan katılıyorum
Okuyucu Yorumu
Zaman: 04/01/2012 23:55:09
Yorum: Standar defans, defans kitabinizda detayli ornekler le aciklaniyor. Romen defans takintisi olan arkadaslar Udca yi onyargisiz sadece denesinler..
Okuyucu Yorumu
Zaman: 08/01/2012 09:45:15
Yorum: çok net
Okuyucu Yorumu
Zaman: 29/01/2012 17:26:17
Yorum: merhaba, burada bir karışıklı var sanki. eğer çekilen kartın aynı cinsinden apel vereceksek preferansiyel apel oynuyoruz. mesela 0rtak karo A çektiğinde devam etmesini istiyorsak tek sayı kart veriyoruz. istemiyorsak çift sayı veriyoruz. % 90 bunu sağlıyoruz. hatta çekilen rengi istemeyip diğer renklerden istediğimiz varsa ve yerin büyüğünü istiyorsak büyük çift kart yerin küçüğünü istiyorsak küçük çift sayı veriyoruz. hatta elinizde 6'lı varsa bo nötr ister ve talebimizin olmadığını gösterir. amaher şey yorum meselesidir.her zaman istiyorum veya istemiyorum anlamını da çıkartmamak lazım. mesela karo A çektiğinde hiç bir talebimiz yok ve apelimizle ortağımızın yanlış anlayacağını düşünüyorsak yerin kuvvetli tarafını istiyoruz. bu durumda ortağımızın yeniden bir değerlendirme yapmasını sağlıyor.
Ethem'in Yoruma Cevabı: Okuyucumuz defosla, attitude (beğendim/beğenmedim) apeli birbirine karıştırmış.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 29/02/2012 18:48:39
Yorum: türk şampiyonlar romen oynuyor iff ,tez , atabey hepsi romeni tercih ediyor
bunlarında bi bildikleri vardır sanırım
Ethem'in Yoruma Cevabı: 8 senedir bric oynamiyorum. Faal bir sekilde bric oynadigim onceki yillarda bu 3 oyuncu da Romen Defos oynamazdı. Belki de yeni ortakları nedeniyle oynuyorlardır. Şaşırdım.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 09/04/2012 03:50:59
Yorum: yıllardır birlikte oynayıp defansta ne oynadığını bilemeyenlere harika bir anlatım olmasından dolayı eto yu kutluyorum(necati sengun)
Okuyucu Yorumu
Zaman: 17/06/2012 01:41:12
Yorum: net ve basit anlatımdan dolayı, teşekkürler.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 11/07/2012 15:43:29
Yorum: Brice yeni basladim.kimse bana bu kadar iyi ve net izah edemedi apelleri.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 16/10/2012 22:03:44
Yorum: briç için çok yararlı işler yaptığınızdan.bu arada 5. kitabınızın cildi çabuk dağılıyor.
Ethem'in Yoruma Cevabı:Puanınız ve sebebi için teşekkür ederim. Kitapların bundan sonraki baskılarında cilt işine özellikle dikkat edeceğim.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 17/12/2012 11:27:46
Yorum: okunan metnin hazırlanma emeğine saygı
Okuyucu Yorumu
Zaman: 21/01/2013 17:41:31
Yorum: sayenizde bilgi sahibi oluyoruz teşekkürler
Okuyucu Yorumu
Zaman: 25/02/2013 19:03:17
Yorum: Elinize sağlık. briç uzmanı da değilim ama yazınızdan çıkardığım bir sonucu ortağımla uygularsam ne oluru merak ettim. Roman ı bir cümle ile değiştirirsek. tek sayı attım = o rengi direk isteMİyorum.büyük çift= kalan reklerin büyüğünü, küçük çift kalan renklerin küçüğünü istiyorum.
Ethem'in Yoruma Cevabı:En azından standart Roman Defos'tan daha iyi olur.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 12/03/2013 20:35:27
Yorum: ben bu sistemlerin adını bilmezken standart ı uyguluyormuşuz.bir renkten önce 5 ara sonra 2 yersen sıkışıp o rengi istiyorum ama 2 sonra 5 boşaltıyorum sen karar ver
Okuyucu Yorumu
Zaman: 11/12/2013 15:57:38
Yorum: çok acık ifade edilmiş
Okuyucu Yorumu
Zaman: 30/12/2013 17:18:54
Yorum: Teşekkürler, çok açıklayıcı olmuş.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 21/01/2014 15:40:38
Yorum: Faydalı oldu...Teşekkürler
Ethem'in Yoruma Cevabı:Ne güzel yazmışsınız, "faydalı oldu". Yazdıklarım benim görüşlerim. Tabi böyle olunca da hararetle savunuyor ve iyisi bu diye iddia ediyorum. İstediğim okuyanın faydalanmasıdır. Sonra da kendi düşünce süzgecinizden geçirir görüşünüze göre doğru olana meyledersiniz. Makalenin de amacı bu değil midir zaten?
Okuyucu Yorumu
Zaman: 22/02/2014 21:30:34
Yorum: herhangi bir rengi istemek diğer renkleri istememek değilmi dir?
Ethem'in Yoruma Cevabı: :) Zaten mesele de bu; herhangi bir rengi istemek demişsiniz ya, o rengi de istemiyorsak? Hiç bir rengin dönülmesini tercih etmiyorsak ?!? Koz pik olsun. Deklaran kozları toplarken elinizde koz bitti. Defos yapacaksınız ve eliniz - 872 Q872 Q872 ? Benim işim kolay: 2 atıp, " istemiyorum" diyorum. Hepsi bu. Bir rengi istemediğim için ve renklerini direkt isteyecek bir durum olmadığını ortak anlar. Eline göre uygun dönüşü yapar. "Roma'lı Defosu" oynarken siz bu elle ne defos ettiniz?
Okuyucu Yorumu
Zaman: 01/08/2014 15:16:37
Yorum: ifadesi eksik kalan bir konuda yardımcı olmuş
Okuyucu Yorumu
Zaman: 23/10/2014 20:19:58
Yorum: Teşekkürler..on yıl sonra bu yazı sayesinde sinyaleri ögrendim..
Okuyucu Yorumu
Zaman: 11/12/2014 17:54:24
Yorum: Yeni şeyler öğrendim
Okuyucu Yorumu
Zaman: 19/02/2015 19:54:49
Yorum: Çok yararlı.Kitaplarınız hep başucumda. teşekkürler...
Okuyucu Yorumu
Zaman: 08/05/2015 18:29:15
Yorum: doğrular söyleniyor
Okuyucu Yorumu
Zaman: 12/05/2015 19:34:04
Yorum: Değerli briççi Emin Yaykın'ın kitabında da bu deneyimlerin birikimlerinden damıtılarak gelen bilgileri okumuştum. Harika ve aydınlatıcı bir yazı. Teşekkür ederim.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 01/08/2015 01:04:50
Yorum: basite indirgenmiş şekilde anlatılmış olması
Okuyucu Yorumu
Zaman: 26/08/2015 21:13:30
Yorum:yararlandım tesekkürler
Okuyucu Yorumu
Zaman: 2/4/2016 00:47:02
Yorum:eğitici ve öğreticibakımından gerekli örneğin ben bu yazıdan öğrendim tşk ederim
Okuyucu Yorumu
Zaman: 11.5.2018 12:22:31
Yorum:Romen defos'ta çift sayıda bir kart defos edersek bu aynı zamanda o kartı istemiyorum demek olmuyor mu? Ayrıca standart yöntemle boş rengimizi nasıl göstereceğiz?
Ethem'in Yoruma Cevabı: Büyük bir ihtimalle ben bir hata yapıyorum ki anlatmakta zorlanıyorum. Romen Defos oynarken evet attığınız çift sayıdaki rengi istemiyorsunuz. Ama preferansiyel yöntemle bir rengi de istiyorsunuz değil mi? YANİ BİR ŞEYİ MUTLAKA AMA MUTLAKA İSTEMİŞ OLUYORSUNUZ. Koz pik siz !c2'liyi defos ettiğinizde evet trefl istemiyorum demiş oluyorsunuz ama bu sırada karo istiyorum demiş oluyorsunuz. Bahsettiğim dezavantaj işte bu. Standart yöntemde ise, bir renkten küçük attığınızda o rengi istemiyorum demiş oluyorsunuz. BU KADAR. Yani bir şeyi istemek zorunda değilsiniz.
Büyük bir ihtimalle yine anlatamamışımdır.:)
Okuyucu Yorumu
Zaman: 12.11.2018 12:59:15
Yorum:bir rengi mutlaka isteyen bir apel sistemi benim de pek mantığıma uymuyor. gayet güzel açıklanmış.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 18.11.2018 14:42:38
Yorum: 50 yıldır oynuyorum ilk defa bu kadar aydınlandım
Okuyucu Yorumu
Zaman: 25.3.2020 14:56:12
Yorum: en basit şekliyle ancak bu kadar iyi mukaise edilebilir defoslar
Okuyucu Yorumu
Zaman: 6.5.2020 00:08:47
Yorum: mükemmel anlatım
Okuyucu Yorumu
Zaman: 13.3.2022 09:27:12
Yorum: karşılastırmalı değerlendirme
Okuyucu Yorumu
Zaman: 15.7.2022 14:48:30
Yorum: Ethem çok çok gn üzel anlatmış. Teşekkürler
Okuyucu Yorumu
Zaman: 4.3.2024 20:49:42
Yorum: udca efsanedır
Okuyucu Yorumu
Zaman: 18.7.2024 13:04:40
Yorum: Tetik defos dan bahsetmemiş.
Ethem'in Yoruma Cevabı: Tetik defos? O bende yok :)