Mikrofonlu Kulaklığını Tak
Konuşma programına Gir
BBO'ya Gel
Nasıl Kazanılır ?
- Kazananların alışkanlıkları neler?
- Nasıl düşünüyorlar?
- Kazanmak için ne yapıyorlar?
- Neleri kullanıyorlar?
Bir briç turnuvası oynarken birçok rakiple karşı karşıya gelirsiniz. Kazanmak için, karşılaştığınız rakiplerin hepsini ve sizinle aynı yönde oturan, karşılaşmadığınız bütün oyuncuları geride bırakmanız gerekmektedir. Çünkü bir turnuvanın bir kazananı ve kaybedenleri vardır.
Bir briç turnuvasına katıldığınızda, kazanmak için mükemmel oynamanız gerekmez. Yapmanız gereken, diğer oyunculardan daha az hata yapmaktır, rakiplerinizin yaptığından daha az hata yapmak. Ancak, turnuva sırasında rakiplerinizin ne yaptığından haberdar olamayacağınızdan, sizden daha az mı yoksa daha çok mu hata yapmış olduklarını bilemeyeceksiniz. Dolayısıyla, siz kendi başınızın çaresine bakmalı ve mümkün olduğunca az hata yapmalısınız. Yarı final, final gibi, yarışmanın sonraki aşamalarına geçildikçe hatasıza yakın oynamalısınız. Bir, ya da en fazla iki hata yapmalısınız. Çünkü, ortağınızın da hata yapmaya hakkı var. Eğer bir takım maçı turnuvasına katıldıysanız, eğer mükemmel oynamasını beklemiyorsanız, takım arkadaslarınızın da herhalde bir kaç hata yapmaya hakkı vardır. Okudukça, toplam kaç hataya tahammülünüz olduğunu sayıyor musunuz? Kişi başı iki olsa, toplam 8 oldu. Kazanan bir oyuncu olmak, kendinizi, ortağınızı ve takım arkadaşlarınızı hata yapmayan oyuncular olarak eğitmenizden geçer. Bu mümkün müdür? Eğer evet ise, nasıl? Peki, esasında, hata ne demek?
Son soruya cevap vererek başlıyalım.
Hata ne demektir?
Eğer bir oyun (hamle) hata olarak değerlendirilecekse, oyunu mukayese edeceğimiz, doğru olan bilgiye ihtiyacımız var demektir. Hata dediğimiz şeyi onunla mukayese edip, hata mı, değil mi anlayabilelim. Oysa briç, rakiplere karşı oynanan ve sosyal olan bir oyundur. Böylesine teknik değerlendirmelerle bir şeyin hata olup olmadığına karar vermek zordur. Normalde yapılmayacak, hata olarak kabul edilebilecek bir şey, rakiplerin yaptığı bir hamle, bir mimik, bir düşünce nedeniyle, yapılabilir hale gelebilir. Siz gelin en iyisi neyin hata olduğuna karar verirken benim kuralımı takip edin. Kuralıma göre: “Kötü bir skorla sonuçlanan bir konuşma veya oyun, mantık kullanmamak, saymamak, unutmak, kaçırmak, görmemek, rakiplerin; yaptıklarından, mimiklerinden, hareketlerinden ve tempolarından çıkarımda bulunmadan oynamak, hata yapmak demektir. Bricin yarısı dikkattir ve bir oyuncunun dikkatsizliği nedeniyle sebep olduğu sonuçlarla, bilmediği için sebep olduğu sonuçların birbirinden bir farkı yoktur. En iyisi kuralımı kısaltalım: “Kötü bir skorla sonuçlanan her hamle, bir hatadır.” Eğer kuraIı basitleştirmezsek, hata yaptığı düşünülen oyuncu ile bunu ona söyleyen oyuncu arasında tartışma hiç bir zaman sonuçlanmayacaktır. Basitleştirilmiş kural ise basittir ve oyuncuların sorumluluklarını ve sorumluluktan kaçamayacaklarını bilmesine yardımcı olur: “Bir skor ve bir sonuç var. Sonuç kötü ise, hata sonucu elde edilen kötü bir skor var demektir.”
Hatanın tanımından sonra, artık, daha az hata yapmak için stratejimizin ne olacağına geçelim...
Bir ikili turnuvanın bir seansında 24-28, bir takım maçında ise 16 civarında el oynarsınız. Turnuva başlar ve önünüze bir board (oyun kartlarının içinde taşındığı kutu, el) koyarlar. Yarışma başlıyor. Bu eli sıfır hata ile oynayabilir misiniz? Sıfır hata ile oynayabilmek için, yaptığınız her hamlenin arkasında mantıklı bir düşünce olmalıdır. Bir dünya şampiyonunun konuştuğu gibi deklarasyon vereceksiniz ve elinizdeki 13 kartın her birini, löve löve doğru sırayla oynayacaksınız. Birinci löveye kartınızı oynadıktan sonra elinizde 12 kart kalacak ve ikinci löveye de aynı şekilde, en doğru kartı oynayacaksınız. Bu böyle son löveye kadar devam edecek. Her hamleniz iyi düşünülmüş ve planlanmış olacak. Bunu yapabilir misiniz? Eğer cevabınız evet ise, bu yazının geri kalanını okumanıza gerek yok. Ama, bir endişeniz varsa, lütfen okumaya devam ediniz.
Eğer kendinize güvenirseniz, yapabileceğinizden emin olabilirsiniz. Eğer, aşağıda belirttiğim hususları dikkatlice inceler ve hemen bugün yapmaya çalışmaya başlarsanız, muhakkak yapacağınızdan emin olabilirsiniz. Bir an önce sonuçlara ulaşmak için, çalışmalara hemen bugün başlayınız. Çalışmalarınızı ne kadar ertelerseniz, istediğiniz sonuçlara o kadar geç ulaşırsınız. Eğer yarın başlarsanız, hedefinize bir gün geç ulaşacaksınız.
Bugün
Hatasız oynayabilmek için ortağınız ve rakiplerinizin ne yaptığını anlamaya odaklanmalısınız. Durmadan sayacaksınız, sayacaksınız, sayacaksınız. Saymadan briç oynanamaz. Birinci sayacaksınız, puanları sayacaksınız anlamındadır. Kapalı ellerdeki çıkan puanlar ve kalan puanları sayacaksınız. İkinci sayacaksınız, dağılımları sayacaksınız anlamındadır. Siz dahil dört oyuncuda hangi renkten kaç kart var, sayarak bulacaksınız. Bunu bilerek oynayacaksınız. Üçüncü sayacaksınız, löveleri sayacaksınız anlamındadır. Deklaranın ve defansın oyun tarzına göre kaç lövesi olduğunu sayacaksınız. Saymak iyi briç oynamanın birinci aşamasıdır. Sayım sonuçlarına göre zihninizden oyunu oynayarak hamlelerinizi yapmak ise, ikinci aşamadır.
Bütün dikkatinizi oyuna vermelisiniz. Konsantrasyonunuzu sağlayın ve bütün bilgilerinizi turnuvanın ilk elinde kullanmaya çalışın ve sayın.
İlk eli sıfır hata ile oynayabildiniz mi? Eğer oynayamadıysanız, nerede hata yaptığınızı anlayın ve bir daha yapmamak için hatanızdan öğrenin. Şunu da unutmayın, “İyi oyuncu da kötü oyuncu da hata yapar. İyi oyuncunun farkı, nerede ve ne hata yaptığını bilmesidir.”
ikinci elde daha dikkatli olun ve sıfır hata ile bir eli oynama amacınızı gerçekleştirmek için tekrar deneyin. Emin olun ki, bir gün bir eli sıfır hata ile oynayacaksınız. Bir eli sıfır hata ile oynadığınızda, aynısından bir tane daha yapın. Yani, takip eden eli de sıfır hata ile oynamaya çalışın. Bu mümkün mü? Demin yaptığınıza göre, neden şimdi de olmasın? Sürekli bir önceki gibi sıfır hata ile oynamaya çalışın. Ta ki, yeniden hatalı bir el oynayıncaya kadar. Artık sizin için normal olan, hatasız eller oynamaktır. Hata yapmak, sizin için alışılmamış bir sonuç olacaktır. Hata yaptığınızda, nerede ve neden hata yaptığınızı düşünün, kesinlikle boş vermeyin. Hatanızı düzeltmek ve bir daha yapmamak için, sorunu çözün. Yeniden sıfır hatalı bir el oynamak üzere odaklanın.
Üst üste 24-28 kere sıfır hata bir el oynama sonucunu gerçekleştirebilir misiniz? Elbette evet. Eğer birinci elde yapabildiyseniz, neden sonraki her el, sizin için tekrar ve tekrar birinci el olmasın? En azından şunu söyleyebilirim; eğer bu mantıkla oynarsanız, bir süre sonra siz hata yapsanız bile, turnuvalara katılanlar arasında en az hatayı yapanlardan biri olacaksınız. Bir briç turnuvasını, mükemmel oynayanın değil, en az hatayı yapanın kazandığını, bu yazının beşinci satırında belirtmiştim.
Bir turnuvada oynayacağınız bütün ellerin %80’i, averaj, problemsiz, kolaylıkla oynayabileceğiniz, temel briç bilgisi ile sorunsuzca sonuçlanabilecek ellerdir. Bu elleri orta düzey bir oyuncu, oyuna odaklanırsa ve sayar, sayar, sayarsa, hatasız bir şekilde oynayabilir. Kazananları kaybedenlerden ayıran ise, diğer gruptaki %20 ellerdir. Averaj elleri hatasız ve zor ellerin daha çoğunu doğru oynayan oyuncular, turnuvayı önde götürür. Hedefiniz, averaj elleri hatasız oynayıp, problem ellerden de rakiplerinizin oynadığından daha fazlasını iyi oynamak olmalıdır. Eğer problemsiz ellerden birini kötü oynarsanız, rakipleriniz için problem eller 20 iken, sizin zor el sayınız 20’den 21’e yükselmiş olur.
Zorlanmadan çok iyi oynayabileceğiniz averaj elleri, gördüğünüzde tanımalı ve problem ellerle karıştırmamalısınız. Ellerin büyük çoğunun normal eller olduğunu unutmayınız.
Elleri hatasız bir şekilde oynama frekansınızı artırmak için:
İyi ve uzun süreli ortak
Briç bir ortaklık oyunudur dediğimizde, “masaya oturduğunuzda karşınızda bir ortak olmalıdır” demeyi değil, “ortaklık anlaşmalarınızı iyi bildiğiniz, sürekli birlikte oynayarak aynı hedefler için çalıştığınız ve dolayısıyla iyi anlaşabildiğiniz” bir ortaklıktan bahsediyoruz.
Elleri, sürekli hatasız oynayabilmek için, öğrenmeye devam etmeniz gerekmektedir. Öğrenmek, çalışmayı gerektirir. Bir ortaklık oyunu olan briç, yalnız çalışılarak iyi sonuçlara ulaşılacak bir oyun değildir. Ortağınızla birlikte çalışmanız gereklidir. Buraya kadar hep sizden bahsettik. Ancak, unutmayınız ki, burada sizin için söylediklerimizin aynısı, ortağınızın da yapmak zorunda olduğu şeylerdir. Çünkü, briç bir ortakla oynanan oyundur ve sizin hatasız oynamanız, kazanmak için gerekenin yarısıdır. Diğer yarısı da ortağınızla ilgilidir.
Çalışma ancak bir ortakla olduğunda istenilen sonuçlar elde edilebilir. Yukarıda belirttiğim şeyleri yerine getirebilmek için, uzun dönemli bir ortaklık oluşturmanız gereklidir. Bu şekilde, ortaklığınızı iyi tekniklerle silahlandırabilirsiniz. İyi teknikler, iyi iletişim gerektirir. Rastgele bir ortakla, iyi teknikleri kullanabilecek kadar iyi ilişki içinde olmanız beklenemez. Rastgele biriyle ortak olarak oynadığınızda, aynı konuda, siz farklı ortağınız farklı anlayarak davranabilir. Siz zig yaparsınız, tesadüfi ortağınız zag yapar.
Çalışma ve Alıştırma
Eğer hala bu yazıyı okuyorsanız, brici seviyorsunuz, briç oynamaktan zevk alıyorsunuz demektir. İnanın ki, daha fazla öğrendiğinizde, doğruları yaparak oynarken, turnuvalarda birinci olduğunuzda, daha fazla zevk alacaksınız.
Bricin safhalarından deklarasyonun önemi, %65 olarak bilinir. Bu %65’in %80’i ise kompetitif konuşmalardır. Bu nereden başlamamız gerektiği hakkında bize önemli bir ip ucudur; kompetitif konuşmalar. Temel deklarasyon sistemini ortağınızla çalışarak öğreniniz. Sistemi ilavelerle değiştirmeyiniz, geliştirmeyiniz. Bunu yaptıktan sonra kompetitif konuşmalara önem veriniz ve tüm detayıyla öğrenmeye çalışınız. Kompetitif konuşmalar konusunda girebildiğiniz kadar detaya giriniz. Bulabildiğiniz kadar yardımcı dokümanla kompetitif konuşmalarınızı sorunsuza yakın hale getirmeye çalışınız. Çünkü, deklarasyon aşamasının yarısından çoğunda (%52: %65’in %80’i), kompetitif konuşma içinde olacaksınız. Kompetitif konuşmalarda rekabet avantajı sağladıktan sonra, temel sistemi dilediğiniz gibi değiştiriniz, geliştiriniz.
İyi bir oyuncu olmak için, bir çok konuda iyi olmanız gerekiyorsa da, ben size olmazsa olmazı hemen söyleyeyim: Kart oyununda çok iyi olmayan bir oyuncu, asla iyi bir oyuncu olamaz. Herkes deklarasyon konusunda çok iyi olabilir. Konuşmaları çalışır, ezberler ve iş biter. Kart oyununda yeterince başarılı olmayan, ancak buna karşılık çok iyi sistem bilgisine sahip olan oyuncuları, edebi çalışma yapanlara benzetiyorum. Büyük bir edebi eser ortaya koyabilirsiniz, ama hepsi o kadar. Sizden beklenen ise, bu kadar değildir. Bir oyuncu ne kadar iyi kart oyunu oynuyorsa, o kadar iyi oyuncu olarak kabul edilir. Kontratları düzgün oynayan bir oyuncu, ortağına güven verir. Kritik kontratları iyi oynayan oyuncular, çok iyi oyuncularla ortaklık kurabilir. Buradan anlayacağınız üzere, iyi bir oyuncu olabilmek ve iyi bir ortak bulabilmek için, çok iyi kart oyuncusu olmanız brinci şarttır.
Aynı şey defans ve kompetitif konuşmalar için de geçerlidir. Sonuç olarak, iyi bir oyuncu olmak için, kart oyunu, defans ve kompetitif konuşmalara ağırlık vermeniz gerekmektedir. Başlangıç programınızın bu olmasını öneririm.
Kart oyununda başarılı olmanın önemli etkenlerinden birisi, tekniklere hakim olmak ve eli oynarken tekniği otomatik olarak uygulayabilmektir. İyi bir oyuncu, dummy açıldıktan sonra kısa bir süre düşündüğünde, karşılaşabileceği tehlikeleri farkeder. Ele uygulanması gereken tekniği bilir. Üniversite sınavlarına hazırlanırken, bir problem çeşitinden 10-15 tane çözdününüz mü, bir daha o tip bir problemle karşılaştığınızda, otomatik olarak ve hızla problemi çözersiniz. Tekniği biliyorsanız, yapmanız gereken, veriyi formüle yerleştirip sonucu almaktır. Çalıştığınız probleme benzer problemleri, rutin bir şekilde çözersiniz. Kart oyununu buna benzetebilirsiniz. Biz de kart oyunu çalışmalarımızda bu düşünceyi kriter alacağız. Tekniği öğreneceğiz ve o teknikle ilgili 10-15 el üzerinden antrenman yapacağız. Böylelikle, sanki matematik çalışırmış gibi kart oyunu çalışacağız. "Bir teknik ve sonrasında 10-15 örnek elle antrenman." Bu yöntemle herkes kart oyununu hızla geliştirebilir.
Çalışmalarınızı ya ortağınızla başbaşa ya da bir coach (antrenör) ile birlikte yapabilirsiniz. Ben size bir antrenör ile çalışmanızı öneririm. Tıpkı diğer spor branşlarında olduğu gibi, antrenörünüz, çalışma programınızı oluşturur ve aşama aşama sizi yarışmaya hazırlar. Bu yöntemle daha az emek daha az para harcarsınız. Hem de antrenörünüzün tecrübesi ile yap bozdan kurtulur, doğru olduğunu düşündüğünüz, ama yanlış kavramlara takılıp kalmazsınız.
Defans
Defans çok önemlidir. Kötü kontratları batıramaz, defans hatalarınız yüzünden yaptırırsanız; rakipleriniz, “defansları zayıf” diyerek güç alır ve kötü kontratlar söylemeye devam ederler. Eğer bu kontratlar söylenebilir kontratlar değilse, normal olarak diğer masalarda söylenmeyeceklerdir. Bazılarını siz yaptırırken, bazıları ise istatistiksel olarak kötü olmalarına rağmen, kartların konumları nedeniyle şanslı olacaktır. Sizin hatalarınızdan güç alarak bütün kötü kontratları oynamaya çalışan rakibiniz, tesadüfen bu şanslı kontratları da söyleyecekler ve yapacaklardır. Bu da telafisi imkansız olan sonuçlara sebep olur. Çünkü, herkesin söylediği ve aynı sonucu elde ettiği değil, sadece size söylenilen ve yapılan kontratlardan elde edeceğiniz kötü skorlar telafi edilemez.
Eğer iyi defans yapar da rakibin söylediği kötü kontratları batırırsanız, bu sefer de tersi olarak çok iyi skor elde edersiniz. Rakibinizin dengesi bozulmaya başlar. İyi defans yapmanızdan endişe ederek, sınırda zonları söylememeye başlayabilirler. Çoğu kişinin söylediği zonları kaçırabilirler. Söylerler batar; söylemezler olur.
Defans anlaşmaları, etkili defans yapmak için çok önemlidir. İyi defans yapmak uzun süreli ortaklık anlaşmalarına bağlıdır.
Disiplin
Yarışılan bir konuda başarılı olmanın en önemli etkenlerinden birisi, disiplinli olmaktır. Yarışmaya karar verme aşamasından başlayarak, çalışma ve yarışma esnasında disiplinli olmak gerekmektedir.
Yarışmaya karar verdiğinizde, artık, kazanmak için neler yapmanız gerektiğini tespit etmeye başlamalısınız. Kararınızın arkasında durmalı ve gereğini yapmaya başlamalısınız. Rakipleriniz yapmaları gerekeni yaparken, kendi kendinize, durduk yerde kazanamayacağınıza göre, çalışma azminde olmalısınız. Bu, kararınızı disiplinli bir şekilde uygulamak anlamına gelmektedir. Hiç kimse sizi, briç yarışmalarına katılın diye zorlamıyor. Madem ki, katılmaya karar verdiniz, gereklerini yapmaya başlayınız.
Çalışma esnasında da disiplinli olmanız gerekmektedir. Başarmak için öncelikli gereklilik budur. Çünkü briçte kazanmak için, başkalarından daha akıllı değil, daha disiplinli olmamız gerekir.
Öncelikle, katılmayı düşündüğünüz yarışmaların listesini yapıp, sonra da bu yarışmalara nasıl hazırlanacağınızın bir planını yapmalısınız. Hazırladığınız planda, düzeltmeler, iyileştirmeler yapabilirsiniz. Ama, yaptığınız plana genel hatlarıyla uymaya gayret ediniz. Çalışmalara zamanında başlayıp, zamanında bitiriniz. Notlarınız olmasına önem veriniz. Çalışma sırasında ortağınızla üzerinde anlaştığınız konuları not ediniz.
Yarışma sırasında, son elin son lövesine kadar, bütün briç bilginizi o ele uygulayarak, sıfır hatalı bir el oynama inadınızı sürdürünüz. Her eli titiz bir şekilde ve “ibadet eder gibi oynayınız!” Ciddi ve inatçı briç oynamak, yaşamın her alanında olduğu gibi, bir alışkanlıktır. Nasıl ve neye alışırsanız, o sizin için otomatik hale gelir. Çoğu briç oyuncusun yaptığı hatayı yapmayınız. “Turnuvada yapmam, maçta böyle demem” gibi mazeretleriniz olmasın. Çünkü emin olun, neye alışırsanız onu yaparsınız.
Dikkatli, titiz, inatçı, kazanma hırsıyla oynarken, hiç bir zaman gevşememelisiniz. Bazı eller çok kötü olsa bile, bir sonraki el telafi için önemlidir. Ayrıca, disiplininiz ve dikkatiniz, ortağınızın size daha fazla güvenmesine ve kendisinin de sizin çabalarınıza ve gayretlerinize değer vermesine sebep olur. Sözlerimi disiplin konusunda bir anımla bitireyim: Bir gün internette, online bir briç sitesinde ortağımla, dünya şampiyonu bir çifte rakip oynuyorduk. Ortağımın bir kaç el gayrı ciddi konuşma ve oyunundan sonra, “Ortak lütfen tam disiplin.” dedim. Sağ tarafımda oturan dünya şampiyonu oyuncu, “Evet, Ethem tam disiplin; işte işin sırrı bu.” dedi. Kim bilir, belki de kazanmak için her şeyiniz tamdır ama sadece disiplin eksiktir.
Sonuç:
- Herhangi bir kötü sonuç, hatadan kaynaklanmıştır.
- Eğer hemen sıfır hata ile oynamaya çalışmaya başlarsam, bir süre sonra bunu başarabilirim.
- Yalnız değil, uzun süre birlikte oynayacağım bir ortakla birlikte çalışacağım.
- Bir antrenörün klavuzluğunda çalışmak; vakit, emek ve paradan tasarruf sağlar.
- Başlangıçta bir temel sistem öğreneceğim. Sonra bütün çabamı kompetitif konuşmalara harcayacağım.
- Ellerin çoğu, orta düzey bir oyuncunun kolaylıkla oynayabileceği basit ellerdir.
- Sayacağım, sayacağım, sayacağım. Saymadan briç oynanamaz.
- Her eli, son lövesine kadar disiplinli oynayacağım.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 11/09/2009 15:45:05
Yorum: Bir emek verilmiş;bunu en azından benim değerlendirdiğim bilinsin. Ayrıca kuramsal ve pratik olarak ortaya hazırca konulmuş bu bilgileri brice emek veren herkes biliyor olsa idi genel seviyemiz çok daha ileride olurdu...
Okuyucu Yorumu
Zaman: 30/10/2009 15:46:26
Yorum: çok eksik olduğumu biliyorum,ama kendimi geliştirirken uzun süredir düşündüğüm;en önce iyi bir ortağa ihtiyaç olduğunu sizden de öğrenmiş olmamdır.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 21/6/2010 13:20:45
Yorum:tüm tespit, değerlendirme ve sonuçlara, aynı düşüncelerle katılıyor ve inanıyorum.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 29/9/2010 00:01:26
Yorum: tebrik ederim emek vermişsiniz umarım karşılığınıda görürsünüz.bu yazıyı değerlendirmek zor olmadı çünkü türkçe sitelerde böyle yazılar göremiyoruz.Yinede bu yazıdaki ve diğer yazılarınızdaki yaklaşımlara katılmamak elde değil yöntemleri belli bir deneyime göre çıkardığınız imajı veriyor yazılarınız buda güven verici oluyor okuyucu için bence. 8 yerine 9 verdim verdim çünkü kendinizi aşmaya çalışacağınıza inandım
suadiye 34
Okuyucu Yorumu
Zaman: 20/10/2011 11:56:51
Yorum: bu yazıyı herkes okumalı çok çok iyi olduğunu düşünenler özellikle karar33
Okuyucu Yorumu
Zaman: 02/01/2012 12:50:09
Yorum: simdiye kadar okudugum yüzlerce kitap makale vs arasinda en güzel,en dolu ve orijinal yazi. Tesekkürler Ethem, briçe katkin büyük
Okuyucu Yorumu
Zaman: 06/01/2012 01:53:41
Yorum: Kutlarım.
Briç konusunda birikimli olduğunuz kadar,o birikimi aktarma konusunda da yeteneğiniz olduğu tartışılmaz bir gerçek. Kitaplarınız, Türkçe briç literatürüne kazandırılmış şimdiye kadarki en özgün yapıtlar.
Tekrar tebrikler
Okuyucu Yorumu
Zaman: 10/04/2012 11:06:12
Yorum: Çok az okunmus olmasina üzüldügümü söyleyebilirim.Çalismalarinizda basarilar diliyor ve yeni eserlerinizi bekliyorum. M.Sükrü Gönülhan Çanakkale
Okuyucu Yorumu
Zaman: 16/04/2012 21:23:01
Yorum: Valla bence gerçekten çok bilgilendirici ve ufuk açici bir yazi
Okuyucu Yorumu
Zaman: 23/04/2012 19:46:16
Yorum: Yeni basladim, kendimi gec ilerliyor zannediyordum bu yaziyla ogle olmadigini anladim,sevindim, tesekkurler...
Okuyucu Yorumu
Zaman: 17/09/2012 18:32:39
Yorum: gerçekler
Okuyucu Yorumu
Zaman: 02/12/2012 22:14:15
Yorum: tüm briççilerin tamamen bu disiplin kurallarına uymaları, türk bricinin daha ileri düzeylere taşımasına fayda sağlayacaktır. Emeklerinizin boşa çıkmaması temennisiyle...
Okuyucu Yorumu
Zaman: 13/11/2013 23:16:26
Yorum: doğru söylüyor
Okuyucu Yorumu
Zaman: 31/01/2014 14:12:43
Yorum: FARKINDALIK YARATTI
Okuyucu Yorumu
Zaman: 01/02/2014 23:33:24
Yorum: bazı yazdıklarını tecrübe ettim, öğrendim, bu yazdıkalrını tekrar tekrar okuyup kulağıma küpe yapmalıyım..
bir de sayma tekniğini öğrensem...
Ethem'in Yorum: Hemen saymaya başlayınız ve istisnasız her el, defansta veya kart oyunu oynarken, elleri sayınız. Bir süre sonra istediğinize ulaştığınızı göreceksiniz.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 12/03/2014 12:09:33
Yorum: Elinize ve emeğinize sağlık. Bir anda bakış açım değişti. Sisler dağıldı.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 18/03/2015 15:17:04
Yorum: tebrikler
Okuyucu Yorumu
Zaman: 27/05/2015 07:57:59
Yorum: Önemli noktalar çok güzel açıklanmış.
Oyunun psikolojik yönlerine (moral, ortaklık ilişkileri vb..) de biraz değinilse daha da iyi olurdu. %80'lik averaj elleri düzgün oynayabilmek önemli çaba ve dikkat istiyor, kolaylıkla oynanabilir belki ama masada öyle olmayabiliyor.
Ethem'in Yorum: Eksikliğe işaret eden önerinizi dikkate alacağım. Teşekkür ederim.
80%'lik averaj elleri sorunsuz atlatmanın çok ciddi bir çab ve dikkat gerektirdiğinde kesinlikle sizinle hem fikirim. Bunu yapınca kolaylaşacaktır. Bizim genellikle yaptığımız hata, o çaba ve dikkati yarışmanın sonuna kadar aynı ciddiyette devam ettirememmemizdir.
Okuyucu Yorumu
Zaman: 23.4.2018 21:59:13
Yorum: 3-4 yıldır kişisel çabalarım ile öğrenmeye çalıştığım briç oyununun bir yere kadar ancak ilerleyebildiğini anlayanlardanım. Briç klüplerinin de sadece turnuva düzenleyerek briç oyununda belli bir seviyeye gelene kadar pek katkı sağlayabildiklerini de düşünmüyorum. Federasyonun briç severlere daha katkı/destek verebilir bir konumda olmasını diliyorum.
Burada hazırlanmış olan bilginin değerli ve kullanılabilir olduğunu, seviyeyi geliştirip, bahsedilen hedefe ulaşmak için antrenör harici (çünkü her birey buna sahip olamayabilir) başka olabilecek yerli-yabancı kaynakların önerisinin olmasını da beklerdim.
Bilgi sunanlara saygılarımla.
Ethem'in Yorum: Görüşlerinize katılıyorum. Şöyle ki; ülkemizde briç otoritesi "turnuva organizasyon komitesi" olmanın ötesine fazlaca gidememiştir. Hepimizin eksiklikleri otoriteye de yansıyor ve briç turnuvası oranize edtmeye odaklanılıyor. Kantite eksikliği nedeniyle az gelir, daha az populariteden yakınılıyor ve turnuva organize ederek bu problemin çözülebileceği sanılıyor. Oysa öncelikle odaklanılması gereken eğitimdir. Eğitimle sayının arttırılması daha olasıdır. Federasyon bugün itibariyle eğitim konusunda eksiktir.
Eleştirinizi dikkate alacağım. Şöyle ki; oyununu geliştirmek isteyenlere kaynak önerilerimi hazırlayıp sitemde bir sayfa olarak ileteceğim.